dimarts, 2 de febrer del 2010

La força de les entitats és la força del barri

Sovint ens queixem de la despersonalització de la gran ciutat, de la manca de suport social, de la sol·litud quan ens enfrontem als problemes de la vida diària. Però ens hem plantejat si aquest problema és inevitable? Alguna vegada hem reflexionat sobre com podem canviar-ho?
El teixit social d'un barri és essencial per al benestar dels veïns. Alguns dels cops que dóna la vida els amorteix l'entorn social, rebent suport d'allà on no l'esperes, de vegades consol, sovint distraccions. Formar part d'un grup que treballa per fer activitats culturals, per millorar el barri, per fer tasques solidàries, esportives, de lleure, ens fa sentir en societat, notar un entorn amigable amb el que compartim objectius, amb el que ens recolzem per fer-nos tots més forts. El teixit social ens ajuda a millorar quan tot va bé, i esmorteeix els cops quan les coses van malament. Tenim nombrosos exemples: la vídua que troba consol en un grup de dones que fa activitats, l'aturat que dedica unes hores a col·laborar amb una entitat per mantenir l'activitat, el botiguer que es troba amb els seus companys i comparteix experiències quan fan una sortida al carrer, l'avi sol que troba distracció al casal d'avis, i tants i tants casos... Per això les entitats del barri són bàsiques per als socialistes, que volem una ciutat millor i una societat amigable, agradable.
Al barri de Congrés-Indians el teixit associatiu no es caracteritza pel nombre d'entitats que el formen. En aquest aspecte anem força mancats. En canvi tenim la sort de comptar amb veïns molt implicats en la seva tasca associativa. Gràcies a això podem celebrar les festes populars, i treballar en el dia a dia del barri. Les polítiques socialistes en aquest àmbit a Congrés-Indians les estem basant en un recolzament ferm i decidit a les entitats, donant-les suport quan el necessiten i treballant amb elles perquè no defalleixin.
Ha vingut molta gent nova, a Congrés-Indians, però molt poca s'ha dirigit a les entitats. És un mal del nostre temps, si, però no podem deixar que el nostre barri es converteixi simplement en un lloc on viure però no on relacionar-se. El model de barri-dormitori no el volem ni com a veïns ni com a socialistes.
La feina per recolzar les entitats és de llarg recorregut i resultats incerts, però encara hem de fer més. Estem col·laborant en la tasca de difusió de les seves activitats, els ajudem a organitzar-les i també a finançar-les, i hem de donar-les un cop de mà a trobar gent que hi vulgui participar, hem de trobar la manera d'enfortir-les i de que per als veïns que hi col·laboren no signifiquin una pesada càrrega.
El benestar i la cohesió social presents i futurs del barri està en joc, i els socialistes hi estarem al darrera. Treballant, col·laborant, recolzant, ajudant, compartint... És el nostre compromís amb el barri i amb la ciutat.