Aquests dies el Districte de Sant Andreu està convocant tots els consells de participació amb la finalitat de retre comptes als veïns sobre el Pla d'Actuació del Districte, que és el full de ruta amb el que vam començar la legislatura que ara s'està acabant. Aquest pla va ser confeccionat amb el programa electoral de l'equip de govern i enriquit amb les aportacions dels ciutadans i entitats que van voler fer-ne aportacions a finals de l'any 2007.
Hem treballat dur, hem vençut alguns obstacles i uns altres els hem hagut d'esquivar, però ara ja podem presentar un balanç del qual l'Alcalde Jordi Hereu al capdavant, la Regidora Gemma Mumbrú i tots nosaltres n'hem d'estar molt orgullosos.
Per primera vegada, les grans actuacions s'han fet convocant els veïns a comissions de seguiment perquè n'estiguessin informats, perquè ajudessin al control i perquè aportessin opinions sobre la marxa de les obres. La participació ha estat una eina de treball que ens ha enriquit a tots, i que ha apropat la tasca de govern a uns ciutadans que en el passat havien notat a faltar que se'ls consultés. Serà molt difícil que en un futur es pugui aprofundir encara més en la proximitat al veí o veïna, tenint en compte les dimensions i la quantitat de població que té la nostra ciutat.
Però suposo que aquell qui estigui llegint aquest article possiblement pensarà que no tot han estat flors i violes. És cert. Segurament en molts casos ni els veïns han quedat satisfets amb el seu grau de participació, ni el Districte s'ha sabut explicar de manera entenedora. Això no ha de ser vist com un problema, sinó com un repte a millorar en el que queda de legislatura i en la propera. Ningú tenia l'experiència de treballar una proximitat tan gran en una ciutat de les dimensions de la nostra, de manera que el camí l'hem hagut d'anar construïnt a mesura que caminàvem.
Potser si que en alguns casos ens hauria calgut reflexionar una mica més abans de tirar endavant algun mecanisme de participació, però el balanç ha estat positiu. Potser ens caldrà fer un pacte amb els ciutadans per establir unes regles del joc que tots assumim i que tots entenguem, fixant els límits de les funcions dels ciutadans en les obres però també fixant unes obligacions a l'Ajuntament. Hem de convertir la participacio en un compromís entre ciutadans i institució, un compromís de ciutat. Haurem de replantejar molts dels mecanismes i també de consells, la seva constitució i reglaments, però aquesta feina pot ser realment apassionant, ja que en ella és on ens jugarem realment el futur de la ciutat i la implicació de la ciutadania. Realment valdrà la pena seguir en aquest camí. Només cal que els ciutadans ens renovin la confiança, amb la seguretat de que si ho hem començat, ho tirarem endavant. La passió de la gent del PSC és Barcelona, i aquesta passió de ben segur la compartim amb els nostres veïns. Tenim feina i futur, tenim ganes i persones, tenim il·lusió i compromís. Només ens manca que ens doneu el temps necessari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada