dimarts, 13 d’abril del 2010

La consulta de la Diagonal, un tema pel consell de barri?

Ahir a la tarda, en el consell de barri, el Comissionat de Participació Ciutadana Ramon Nicolau va presentar la consulta popular sobre la reforma de l'Avinguda Diagonal. Immediatament, els membres de les plataformes de Can Ros Verd i de Pistes Vèlia van expressar la seva disconformitat amb que el tema es tractés en un consell de barri, i van marxar de la sala. Aquí us vull explicar la meva opinió sobre el tema.
El consell de barri serveix per tractar temes que afecten a la seva gent, per arribar a tots i cadascun dels ciutadans i també perquè es pugui sentir la seva veu. La finalitat última és acostar l'administració al ciutadà, esdevenint una eina de participació directa i sense intermediaris.
Perquè la comunicació sigui efectiva, cal que sigui bidireccional: el ciutadà ha de decidir què vol fer arribar a l'Ajuntament, i l'administració què creu que el veí ha de conèixer. No em referiré als problemes que plantegen els veïns, i que poden ser molt variats, sin´als temes que l'Ajuntament pot explicar en un consell de barri.
El més fonamental és explicar els temes que pertanyen estrictament a l'àmbit territorial del barri. Sense aquesta explicació el consell perdria part del seu significat. Però això no és tot: també cal que el ciutadà pugui conèixer temes de la ciutat que l'afectaran directa o indirectament, i en aquest apartat hi col·locaria la consulta de la Diagonal. Ho justifico:
No sé què en penseu, però jo em sento veí de Congrés-Indians i ciutadà de Barcelona. Estic orgullós del meu barri, especialment perquè pertany a aquesta ciutat. No puc separar una cosa de l'altra, i per a mi els problemes de la meva ciutat són també meus. Ara la Ciutat necessita la nostra opinió sobre la reforma d'un carrer que possiblement és el més important que la creua, un carrer en el que ens hi juguem el model de ciutat, el model de transport públic i el model d'espai públic. Estem cridats a opinar, i davant aquesta necessitat de la ciutat hem de respondre participant-hi. Però... podem participar sense conèixer tots els ets i els uts del tema? NO.
Responent a aquesta necessitat d'informació, l'Ajuntament ens acosta un tema de ciutat al consell de barri. No crec que sigui dolent tenir perspectiva de ciutat també quan estem treballant temes locals. Fins i tot quan parlem de com volem els nostres carrers estem parlant d'un model de ciutat, que es posa en joc en la consulta de la Diagonal. SI, SOC CIUTADÀ DE CONGRÉS-INDIANS, PERÒ TAMBÉ HO SOC DE BARCELONA, i no puc pensar en el meu barri sense pensar en la meva ciutat. Així doncs, benvinguts els temes de ciutat en els consells de barri. Una ciutadania de plè dret només és possible si els ciutadans estan ben informats. La perspectiva local no ens ha de fer perdre la global.

2 comentaris:

Jesus Martín ha dit...

Pese a que no acudí al Consell de Barri de ayer dia 12 de abril y pese a entender que algunas personas de la Plataforma Can Ros Verd se ausentarán del mismo, como se explica en este blog, creo que el tema de la Diagonal no debe robar protagonismo a los temas del barrio o del distrito. Una información puntual no hace daño, más al contrario, facilita el conocimiento de las cosas al ciudadano. Pero me ha molestado leer la argumentación que se hacia para defender el porqué un tema que no es estricto del barrio se expusiera en el Consell de Barri. En otras circunstancias, no me hubiese molestado tal defensa pues parece loógica pero en el último Consell de Barri que asistí, ya hace bastante tiempo de esto, la mesa moderadora del distrito, me calló mi voz ante un problema detectado en la zona de La Sagrera argumentando que ese tema no era concerniente al barrio del Congrès-Indians. Intenté rebatirlo pero se me negó expresar la incidencia detectada. Por tanto, no seamos hipócritas y reconozcamos que cuando interesa una cosa a según quien tiene más peso que cuando interesa a un simple ciudadano. Ese es el poder de la política y es que el que manda, manda. Pese a todo la idea del Consell de Barri es buena y fomenta la mejora del barrio y debate de ideas.

Enric Fernández-Velilla ha dit...

Hola Jesús, siento que se haya molestado por su consulta sobre La Sagrera. No recuerdo cuál era el tema, pero sería interesante para mi conocerlo. Le invito a venir al casal de barri en mi horario de atención al público y lo discutimos. No comparto su opinión sobre la valoración de la importancia de las cosas pero me gustaría hablar de ello.