dilluns, 22 d’octubre del 2012

NI UNA COSA NI L'ALTRA

Ahir a la tarda, un familiar em feia una pregunta la resposta de la qual vull compartir en aquest bloc perquè es tracta d'un tema recurrent i que potser cal aclarir, ja que la polèmica que genera està excessivament mediatitzada (per no dir intencionadament manipulada).
La qüestió estava relacionada amb la meva militància socialista i era la següent: Tu ets de l'Ernest?. Quan li vaig respondre que no, i sense donar-me temps a explicar la meva visió del "problema" amb l'Ernest, em va etzibar "Ah, així tu ets espanyolista", amb un deix de menyspreu gairebé insultant. Doncs bé, NI UNA COSA NI L'ALTRA. M'explico:
Primer de tot, no soc de l'Ernest per diferents motius, entre els quals voldria destacar que "no soc de ningú". Dit d'altra manera, comparteixo camí i objectius amb aquells qui tinguem la mateixa ideologia i creiem en el mateix, però no crec en els ídols ni en les sectes que segueixen a líders amb els ulls tancats, per tant comparteixo un projecte col.lectiu, i soc lleial als líders que escollim en ell, però no soc d'ells, perquè tinc un control complet sobre la meva manera de pensar, de la qual soc lliure propietari.
Dit això, lamento que l'Ernest hagi decidit separar el seu camí del nostre. Segurament han pesat més les prioritats que ell ha fixat en el seu propi camí que les que ens havíem fixat els socialistes com a futur. No qüestionaré mai la seva ideologia socialista, com espero que ell no qüestioni el meu catalanisme. I segueixo creient que amb una mica més d'esforç potser seguiríem sent companys d'aventures.
Ara bé, sense qüestionar ni la seva persona ni les seves idees, si que m'atreveixo a qüestionar els seus mètodes, doncs no puc compartir la utilització dels mitjans de comunicació per estendre la idea de que hi ha un sector catalanista al PSC que ha estat apartat del projecte polític. No ho accepto perquè ha facilitat a mitjans anti-PSC que donin una idea equivocada de què som els que seguim al PSC: No ha marxat el sector catalanista, han marxat algunes persones que no han vist acceptat el seu projecte polític particular i han decidit abandonar el barco quan mès difícil està la cosa. Els serà fàcil, després de ser actors principals en l'atac al socialisme, dir "ja ho deia jo...". Aquestes maneres no les comparteixo, i no tenen res a veure ni amb el seu catalanisme ni amb el meu.
I si no soc de l'Ernest, soc espanyolista? Aquesta disjuntiva només demostra desinformació o, millor dit, un punt de vista absolutament manipulat com us deia abans. No ser de l'Ernest no vol dir ser espanyolista ni tampoc el contrari. El sentiment nacional dels i les socialistes és una cosa particular de cadascú, i no forma part essencial del nostre projecte polític, tot i que si que us dic que els que no som d'ell i seguim al PSC som catalanistes, però sobretot som respectuosos amb la manera de sentir la nació de cadascú en particular, tant si s'és catalanista com si s'és espanyolista. Perquè nosaltres som, per davant de tot, Socialistes, i la nostra lluita no és a favor ni en contra de les nacions. La nostra lluita és per les persones i contra les desigualtats per davant de tota altra consideració.