dimarts, 31 d’agost del 2010

La força del treball conjunt de les entitats

Els que esteu atents al que passa al barri, haureu vist que en el bloc de notícies esmentava una recollida de signatures per posar un camp de futbol al Canòdrom. La meva intenció no és jutjar si està bé o no, ni tampoc posicionar-me a favor o en contra d'aquest camp. El que us vull explicar són algunes reflexions a les que m'ha portat el saber d'aquesta recollida.
Fa uns quatre anys, sent ja alcalde en Jordi Hereu, l'Ajuntament va comprar el Canòdrom Meridiana, i va proposar a les entitats del barri treballar conjuntament per planificar-ne els usos futurs. Recollint el guant, l'Associació de Veïns de Congrés-Indians va liderar la constitució d'una taula de treball a la que va convidar a totes les entitats del barri. A partir d'aquí va començar una tasca que va culminar fa uns mesos amb un pla d'equipaments de consens.
El treball conjunt de les entitats, prop de 40, va demostrar com d'enriquidor pot ser el debat colze a colze entre veïns amb diferents interessos i expectatives, però el més important és que va ser la demostració de que es podia crear una xarxa veritablement de barri que podia pensar i projectar què volien pel nostre futur. Hem viscut debats, discussions, hem vist com alguna entitat estava en contra de tot equipament, com alguna altra semblava sumar-s'hi sense trencar del tot amb la taula. Hem vist com l'interès comú i de barri acabava imposant-se als particulars dels assistents.
Però ha fallat alguna cosa.
Si, les entitats han treballat i pensat, discutit i acordat, però no han estat capaces de transmetre al veïnat quina havia estat aquesta feina, quant els havia costat i a quin resultat havien arribat. La major part dels veïns segueixen desconeixent què s'hi farà al Canòdrom i, pitjor encara, com s'hi ha arribat a aquesta definició. És llàstima que un treball tan enriquidor i demostratiu de la importància de les entitats de Congrés-Indians no hagi calat en el veinatge. I encara pitjor, ha deixat la porta oberta a que veïns individuals facin les seves propostes sense haver sentit res de les que ja hi havia.
Aquest és el cas del camp de futbol. La recent resurrecció de l'equip del Congrés ha portat als seus promotors a demanar que al Canòdrom s'hi construeixi un camp de futbol, i han buscat el recolzament dels veïns per la via d'una recollida de signatures. És una via totalment legítima, la llàstima és que se separa de la resta d'entitats del barri i, en certa manera, si aconsegueix els seus objectius pot convertir el treball de quatre anys en paper mullat. Tots els esforços i les discussions corren el risc de perdre's en no res si al final la voluntat de la nova entitat s'imposa per la via de les signatures.
Sense jutjar si això és correcte o no, el que em semblaria molt trist i difícil de pair seria que l'esforç fet pels membres de les entitats de Congrés-Indians es convertís al final en paper mullat. Significaria una cruel patacada a la força de les entitats com a interlocutors dels veïns i també com a elements de cohesió social, però sobretot xocaria amb la meva manera d'entendre el barri i la societat.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

‎6 Razones para tener un campo de futbol en nuestro barrio:

1ºPor que somos el unico barrio de Barcelona sin un campo de futbol.
2ºPara devolver la identidad al barrio y para dar el barrio a conocer.(Con la semana deportiva invitaremos a equipos de buenas categorias a competir en el trofeo).
3ºPara fomentar el comercio en el barrio y reactivarlo.
4ºPara fomentar el deporte,en los jovenes y inculcar valores.(en vez que esten sin hacer nada en lugares del barrio, llamarlos a participar para jugar con el club).
5ºPara que nuestros mayores puedan estar en su casa(el campo) en vez de estar en una plaza.(viendo al equipo los fines de semana).
6ºPara fomentar el uso con los vecinos, ofreciendo un casal de estiu, una academia de futbol y actividades para los niños del barrio, una vez finalizan la jornada escolar y en sus vacaciones, realizando talleres y actividades educativas,para que los vecinos y familias puedan realizar sus tareas con normalidad.


Tambien el club creara la( Fundacio del Club ), que se encargara de realizar obras beneficas para el barrio, entre ellas recogida de alimentos o ropa,para las familias necesitadas del barrio, una Cabalgada sol.lidaria,Recollida de material no utilitzable per enviar al 3er mon...entre d´altres...

Un salut!!

Anònim ha dit...

Són moltes les entitats que JA fan molta d'aquesta feina al barri!!! Evidentment un camp de futbol seria un equipament positiu per al barri... com molts d'altres que fan molta falta. Ningú diu que no sigui positiu, però potser ara mateix no és prioritari. Evidentment cal fer més feina de difusió de la feina feta i és normal que una nova entitat doni arguments per aconseguir el que vol, però no fem demagogia.

Claudio Saura ha dit...

Ante todo disculpar por el idioma pero me expreso mejor en castellano.
Hace 15 años esta entidad a la que hoy muchos tachan como oportunista, hablamos de la entidad mas antigua del barrio, fué arrancada de sus raices con fuerza policial dudo que haya una entidad en este barrio que pueda decir lo mismo. Mi abuelo fundo este club y de eso eres conocedor tu Enric, el sr.Saura no solo por el motivo del que hablamos sino tambien por que fué vecino tuyo. En el año 1959 se formo este club deportivo que dió la posibilidad a las familias de poder llevar a sus hijos a jugar al futbol.Con ello se creó como bien dicen una reactivación comercial en torno a un campo de futbol y se pudo dar la posibilidad de que los niños de este barrio pudieran practicar deporte. Es triste ver como una entidad como esta es apartada del resto por no cumplir con las normas burocraticas que nada tienen que ver con las formas inburocraticas en que fué borrado de nuestro barrio.De verdad crees que un casal no se puede montar en cualquier otro sitio, de verdad crees que es necesario un museo de arte,un polideportivoy el de las cocheras.Te pido como vecino, como amigo y como nieto de una de las tantas personas que en su dia dieron la posibilidad a muchos de practicar un deporte que atiendas la petición del campo de futbol en las cocheras como algo que se lleva pidiendo hace 15 años. Yo personalmente hable con el concejal de deportes en el año 94 y la unica opción que me propuso fué el canodromo pero estaba ocupado lo siento.

Gracias por atención y por lo que estas haciendo en el barrio espero verte pronto un saludo

Claudio Saura Haro

Anònim ha dit...

Soy vecino del barrio, y no se si sera verdad o no, pero dicen que el club esta buscando financiacion del extrangero para comprar al ayuntamiento el terreno y hacer el campo de futbol alli, es cierto?