dimecres, 18 de maig del 2011

Democràcia real: SI I ARA

Us he de dir que comparteixo els objectius dels que s’estan manifestant a tot el país demanant un canvi en el sistema democràtic i econòmic. Totalment. Aquí i avui afegiré el meu petit gra de sorra al canvi, perquè crec que ha arribat el moment de redreçar el camí i dirigir-lo cap a una presa de possessió dels ciutadans.
El proper diumenge estem cridats a votar. Escollirem una opció o altra, però sempre una llista completa. Penso que aquesta manera d’escollir els nostres representants és com quan vas a la fruiteria i demanes unes taronges que t’han entrat per la vista. En arribar a casa obres la bossa i  te’n trobes una de bonica amb quatre de les del darrere. Tens la sensació de que t’han enganyat, no? Tu volies les millors i amb les més bones t’han encolomat les invendibles. Doncs bé, això és similar.
La llista és una imposició. No tenim el dret de triar i separar. No podem apartar corruptes, inútils, antidemocràtics, mafiosos ni mediocres per quedar-nos només amb els que ens agraden, els que ens serveixen i els competents. És com anar a comprar costelles i haver d’emportar-te la torna. Així no s’afavoreix ni la proximitat, ni la competència, ni el bon govern. La competència entre els candidats deixa de ser externa, la demostració als ciutadans de que són els millors, per convertir-se en una lluita interna per entrar en una llista. Ens obliguen a acceptar que el primer de la llista porta tota una torna que ha col·locat un partit i que no ens ha consultat com a ciutadans si la volíem o no. No ens donen l’opció, i per tant el sistema no és democràtic.
I aquí ve el paper dels partits d’esquerra. Quan hem perdut la batalla del poder econòmic i mediàtic, quan hem perdut la de la igualtat i la del discurs macroeconòmic per culpa d’un sistema cada vegada més desigual, cal reconquerir els cors dels ciutadans lliurant la batalla en el nostre terreny: el de les persones. Nosaltres hem de liderar el canvi democràtic, nosaltres hem de regenerar el sistema i tornar-lo als ciutadans. Tenim l’obligació d’obrir el camí, de retornar el poder als ciutadans, de donar-los referències clares, de mostrar-nos democràtics, transparents, d’oferir-los les nostres opcions i deixar-los que triïn. Nosaltres ens hem d’obrir, i no hem de tenir por de res. Estic segur de que quan la gent esculli amb llibertat l’exercirà amb responsabilitat, i tinc la convicció de que els millors de l’esquerra són superiors en discurs, idees i models als millors de la dreta. A mesura que avancem en aquest camí tornarem a ser l’opció de futur i podrem avançar en fer un món més just.

1 comentari:

musaburrida ha dit...

En els temps que corren, és difícil trobar reflexions polítiques tan honestes i profundes com les teves. Per tal de recuperar l'espai que ens pertoca, l'esquerra s'ha de reinventar i tornar als orígens, per tant totes les aportacions són bones... incloent-hi la teva. Sort i endavant.